it gets better - Depression del 2

11.16 pm / health & positivity · writing

Depression är ingenting man vill ha, det är en av de värsta sakerna man kan vara med om i livet. Att friskna från depression är en lång och jobbig process, precis som t.ex. ätstörning. Jag har försökt samla ihop ett par råd som kan hjälpa dig till en början. 

1. Prata med någon, bygg upp relationer. 
Hitta någon du litar på och kan prata med, någon som lyssnar och bryr sig. Är det en vän, en förälder, en lärare eller psykolog har ingen betydelse. Dock är det inte den bästa idén att ha en pratstund med sin katt. Du måste välja någon som kan prata med dig, inte bara lyssna. Finns det någon stödgrupp i din omgivning kan det också vara ett bra alternativ, eftersom där finns det även människor som lider av samma sjukdom. 

2. Ta hand om dig själv. 
Ät nyttigt, rör på dig, gör saker du blir glad av. Kanske inte världens bästa ordval jag valde där. Det finns garanterat någonting som gjorde dig glad innan sjukdomen, prova göra det pånytt. Snart märker du att du gillar det igen, då är det DU som börjat vinna depressionen. Undvik stress, ta långa bubbelbad, sov ordentligt. Även att skriva ner dina tankar kan vara bra att göra ibland. 

3. Skada dig inte. 
Det finns saker som är bra att göra, men även saker som är bra att lämna bort. Även om några djupa streck på din arm lindrar smärtan för en stund, är det ingenting du ska göra. Det känns bra och låter som en bra idé, men gör det inte. Lämna inte bort en måltid eftersom det får dig att må bättre över dig själv. Stanna inte uppe till två timmar innan din väckarklocka ringer bara för att du vill somna genast du kommer hem från skolan. Lämna inte bort en skoldag eftersom du inte orkar. 

4. Prova på något nytt. 
Är du fortfarande i en djup depression kan denna punkt kännas super jobbig. Men försök. Du måste komma ut ur din komfortzon för att det ska hända någonting. Gör du bara samma saker hela tiden kan du vara säker på att du inte blir av med din depression på en lång tid. Prova nya, skrämmande saker och se vad som händer. Detta stärker även självförtroendet! 

5. Sök hjälp. 
Att bara prata om en vän om hur du mår är inte att söka hjälp. Det är det första steget, men inte det sista. Du måste vara villig att börja må bättre, ingen kan tvinga dig att bli glad igen. Men för att det ska hända, måste du söka professionell hjälp. 

Att bli frisk från depression är inte lätt, men det är heller inte omöjligt. 

"Telling a depressed person to be happy is like telling cancer patients to cure themselves."



It gets better. Trust me. 

Kontakta mig på twitter eller tumblr.

bra inlägg!!



Leave a comment on this post here.

Leave your email to be notified when your comment has been answered. It will not be shown to anyone but me.
Please be nice when commenting. Thank you.


name:

e-mail: (only visible for me)

url:

comment: