it gets better - Depression del 2

11.16 pm / health & positivity · writing

Depression är ingenting man vill ha, det är en av de värsta sakerna man kan vara med om i livet. Att friskna från depression är en lång och jobbig process, precis som t.ex. ätstörning. Jag har försökt samla ihop ett par råd som kan hjälpa dig till en början. 

1. Prata med någon, bygg upp relationer. 
Hitta någon du litar på och kan prata med, någon som lyssnar och bryr sig. Är det en vän, en förälder, en lärare eller psykolog har ingen betydelse. Dock är det inte den bästa idén att ha en pratstund med sin katt. Du måste välja någon som kan prata med dig, inte bara lyssna. Finns det någon stödgrupp i din omgivning kan det också vara ett bra alternativ, eftersom där finns det även människor som lider av samma sjukdom. 

2. Ta hand om dig själv. 
Ät nyttigt, rör på dig, gör saker du blir glad av. Kanske inte världens bästa ordval jag valde där. Det finns garanterat någonting som gjorde dig glad innan sjukdomen, prova göra det pånytt. Snart märker du att du gillar det igen, då är det DU som börjat vinna depressionen. Undvik stress, ta långa bubbelbad, sov ordentligt. Även att skriva ner dina tankar kan vara bra att göra ibland. 

3. Skada dig inte. 
Det finns saker som är bra att göra, men även saker som är bra att lämna bort. Även om några djupa streck på din arm lindrar smärtan för en stund, är det ingenting du ska göra. Det känns bra och låter som en bra idé, men gör det inte. Lämna inte bort en måltid eftersom det får dig att må bättre över dig själv. Stanna inte uppe till två timmar innan din väckarklocka ringer bara för att du vill somna genast du kommer hem från skolan. Lämna inte bort en skoldag eftersom du inte orkar. 

4. Prova på något nytt. 
Är du fortfarande i en djup depression kan denna punkt kännas super jobbig. Men försök. Du måste komma ut ur din komfortzon för att det ska hända någonting. Gör du bara samma saker hela tiden kan du vara säker på att du inte blir av med din depression på en lång tid. Prova nya, skrämmande saker och se vad som händer. Detta stärker även självförtroendet! 

5. Sök hjälp. 
Att bara prata om en vän om hur du mår är inte att söka hjälp. Det är det första steget, men inte det sista. Du måste vara villig att börja må bättre, ingen kan tvinga dig att bli glad igen. Men för att det ska hända, måste du söka professionell hjälp. 

Att bli frisk från depression är inte lätt, men det är heller inte omöjligt. 

"Telling a depressed person to be happy is like telling cancer patients to cure themselves."It gets better. Trust me. 

Kontakta mig på twitter eller tumblr.

it gets better - Depression del 1

06.33 pm / health & positivity · writing

När jag skrev detta i word blev det super långt, och därför tänker jag publicera det i delar. Jag börjar med lite fakta om depression som även funkar som en liten introduktion.

”Varannan kvinna och var fjärde man drabbas någon gång i livet av sjukdomen. Ungefär ¾ av alla som får en depression drabbas ytterligare en eller flera gånger under livet” - http://psykologi.ifokus.se (2008)

Depression är något väldigt många ungdomar (och äldre människor, självklart) idag drabbas av på grund av olika orsaker, som oftast leder till bland annat självskadning och i värsta fall självmord. Depression ser inte på ålder, kön, popularitet. Vem som helst kan drabbas när som helst.

Depression är inte att man är ledsen i några dagar. Det är så mycket mer än det. Vanliga symptom på depression är:
– nedstämdhet, lättirritation
– ångest, panikattacker
– ingen livslust, allting känns värdelöst
– man har svårt att ta itu och påbörja saker och ting
– man känner sig väldigt trött, försämrad aptit

Även om många (eller alla) av dessa punkter stämmer in på just dig betyder inte att du är deprimerad. Visst kan man själv veta om man lider av sjukdomen eller inte, men det finns alltid en chans att man har någon annan sjukdom som orsakar symptomen. Därför är det bra att kontakta läkare och få en riktig diagnos.

Även depression kommer i olika grader. Har man en djupare depression har man oftast även självmordstankar och tänker mycket på döden. I värsta fall leder dessa till att man faktiskt begår självmord. Det är därför det är speciellt viktigt att söka hjälp – prata med någon man litar på eller kontakta läkare. Ingen ska vara tvungen att ta livet av sig på grund av depression.

KOM ALLTID IHÅG! Kontaka/prata med någon om du misstänker att du lider av sjukdomen. Det är inte lätt, men det är det enda rätta. Håller du allting för dig själv blir allting så mycket värre.

Du måste komma ihåg att du inte är ensam, och allting kommer bli bra. Kanske inte idag eller imorgon, men en dag kommer allting vara över. Du kommer över detta. Du kommer bli lycklig. Ge aldrig upp. Stay strong. Är det någon som läser detta som misstänker/har depression som behöver prata, finns jag alltid. Jag lyssnar gärna och försöker hjälpa er alla. Jag dömer ingen. Du kan vara min vän eller en total främling, 10 eller 30 år gammal, muslim eller ateist. Jag lyssnar alltid. Ingen ska behöva hålla allting för sig själv. Jag hoppas verkligen att ni söker hjälp på ett eller annat sätt. 


Kontakta mig via:
- kommentera detta inlägg
- twitter - danlsonfire (följ mig och berätta att du vill prata så följer jag dig och vi kan prata genom DMs)
- tumblr - kikidanosaur (skicka ett meddelande till mig (inte anonymt!) så kan vi prata genom privata meddelanden)
- facebook (om du är min vän)


Del 2 (tips och råd) kommer nästa veckoslut.


Detta veckoslut har jag...

11.22 pm / daily life

► Sett en hel sändning av Melodifestivalen. Första gången i hela mitt liv. 
► Varit hos en kompis på en fredag. Tro det eller ej, det är flera år sedan detta hände senast. 
► Skaffat en ny, personlig twitter. Den jag haft i flera år, DANlSONFIRE kommer jag fortfarande använda, men med den nya kommer jag tweeta mindre om filmer, youtubers och liknande som har tagit över min gamla. Fråga om ni vill veta användarnamnet, ger den dock inte till alla (dvs. de som går i min skola).
► Börjat gilla Ulrik Munther. Aldrig gillat han tidigare, men hans nya album is pretty good.
► Börjat skriva på nästa Teenage Problems inlägg. ÄNTLIGEN!! Handlar om depression/självskadning, kommer antagligligen i flera delar. Ska försöka få det klart till veckoslutet.
► Sist men inte minst, slutat veckoslutet med Dans och Phils radio show. Googla dem inte, they're mine. 

Bilden är tagen från BBC Radio 1's facebook.

Ja, jag hade igår kväll en massa ideér till detta inlägg som jag inte längre idag kom ihåg. 

I think I'd have a heart attack

07.48 pm / daily life · music & concerts

Nej, jag kan inte fota kläder. Nej, jag kan inte fokusera rätt utan glasögon. Ja, jag hatar namnet 'elämäni seinäruusuna'. 

"Sorry, har inte haft tid att blogga. Ska bli bättre" Ha. Har inte haft lust, har inte viljat och ska inte bli bättre. Har ingen blogglust för tillfället och ingenting att blogga om heller.

Hade sportlov förra veckan och var hela den tiden i Nykarleby. Not really surprising. Var då även en sväng till Karleby och gick lite i butiker. Hittade Justins bok på engelska (fick den på svenska till julklapp, men ville ha den på engelska), världens coolaste blus (or whatever it's called) och The Perks of being a wallflower dvdn. 

In case someone vill veta, jag var till läkaren igår på eftergranskning med fingret. Fick nya instruktioner på hur jag ska jumppa mitt finger och ska även få en såndär järn sak som ska hålla fingret rakt. Funkar inte det, bir det ny operation. Gråter då. Ska dessutom nästa vecka söka till skolor, tror ni jag vet vad jag ska söka till? Nope. 

Har ni btw hört Demi Lovatos nya låt Heart Attack? Tycker inte om hennes musik, men älskar denna låten. OH JUSTIN FYLLER 19 IDAG, känns som igår han var 16. ♥