BOOKS I READ (AND LISTENED TO) IN 2018

08.27 am / books

In English below.
 
Idag tänkte jag lite berätta om böckerna jag läste under förra året. I början av 2018 bestämde jag mig för att försöka få 15 böcker läst under året, men jag kom endast upp till 10 böcker. Inte allt för dåligt, men kunde ha varit betydligt bättre. Jag läste mest under sommaren då jag inte hade skola att stressa över (under våren och hösten var jag något otroligt stressad över skolan), men en stor orsak till att jag överhuvudtaget ens kom upp till 10 böcker är tack vare ljudböcker. Om ni känner mig personligen så vet ni antagligen hur mycket jag alltid hatat ljudböcker, så det är fullt okej att vara förvånad. Jag är det också. Tänkte skriva ett litet inlägg om det senare. 
 
 
Några av böckerna jag lyssnade på läste jag också en del av i fysisk form, men av en eller annan orsak valde att avsluta boken i form av ljudbok, och några lyssnade jag på från början till slut. De jag lyssnade ens lite på är:
 
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda av Becky Albertalli. Jag valde att lyssna på de sista ca. hundra sidorna av denna för att hinna få den klar innan jag skulle se den på bio. Boken tyckte jag var helt okej, en ganska vanlig YA-roman om ung kärlek. På Goodreads gav jag boken 3,8/5 stjärnor, vilket jag är lite förvånad över nu (varifrån kom 0,8?!). Skrev att det var en gullig berättelse men att jag kanske hade för höga förväntningar (vilket jag nog definitivt hade). 
 
Jere av Aki Linnanahde. Denna började jag lyssna på eftersom jag ännu hade hela gratis provtiden kvar i appen. Boken handlar om ishockeyspelaren Jere Karalahtis liv med droger och alkohol, var ganska tråkig och enformig men lyssnade nog till slut för det. 
 
Veitola av Maria Veitola. Har lite svårt att säga vad jag egentligen tyckte om den här boken, men den var tillräckligt bra för att jag senare ville köpa den i fysisk form, så det säger väl något. Tyckte i synnerhet om att lyssna på den då författaren själv läste den. 
 
Antti Tapani av Antti Aro, Anton Vanha-Majamaa och Antti Tuisku. Är ett stort fan av Antti Tuisku och var exalterad över boken, men jag tyckte inte alls om hur den var skriven. Det var i princip bara en lång intervju som fått en hård pärm runt sig. Boken kunde ha varit hur bra som helst annars. Jag började läsa den i fysisk form men eftersom jag inte gillade hur den var skriven så var jag tvungen att lyssna på den för att bli klar. 
 
Becoming av Michelle Obama. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig utav denna, men jag var positivt överraskad. Jag tyckte det var väldigt intressant och roligt att få en liten inblick i bland annat hurdan barn- och ungdom Michelle Obama hade, både innan och efter hon träffade sin man, hur det var att bo i Vita huset, hurdant livet var som presidentens fru och också hur livet har varit efter att de lämnat Vita huset. Rekommenderar varmt.
 
Omgiven av idioter av Thomas Erikson. Tror nog ingen har missat den här boken som handlar om personligheter och "hur man förstår den som inte går att förstå". Så många tycker om boken och boken har överlag fått ganska mycket positiv feedback, och eftersom jag är intresserad av psykologi så var jag väldigt intresserad av boken. Sanningen var dock den, att jag kämpade mig igenom den, och slutet var jag tvungen att lyssna på i bakgrunden för att bli klar med boken, då jag inte ens tittade på boken i flera månaders tid. För någon som är intresserad av ämnet men inte vet någonting om det, kan det definitivt vara en bra bok och jag kan till och med rekommendera att prova läsa den. Men för mig fungerade den inte. 
 
Det osynliga barnet av Tove Jansson. Jag lånade boken från stadsbiblioteket och skulle läsa den, men det blev aldrig av, så då jag hittade den som ljudbok bestämde jag mig för att lyssna istället. Det var dessutom Tove Jansson själv som läste den, så det kändes lite extra bra. Trots att jag är ett stort fan av Mumin så har jag aldrig tidigare läst (eller lyssnat) på en muminbok, men det ska nog bli ändring på det nu. 
 
 
Majoriteten av årets böcker var faktiskt inte fiktion, vilket jag är väldigt stolt över mig själv för. En stor orsak till detta var nog det att jag helst läser fiktion i fysisk form, så när jag lyssnade en hel del så valde jag andra typer av böcker. Den enda icke-fiktion boken jag inte alls lyssnade på var Talking as Fast as I Can av Lauren Graham. Jag tyckte mycket om boken och i synnerhet delarna som handlade om Gilmore Girls, som också är en av mina favorit tv-serier. 
 
 
Fiktion böckerna jag läste i år.
 
They Both Die at the End av Adam Silvera. Den här boken är nog tror jag min favorit från förra året. Jag hade en varm känsla i hjärtat under största delen av boken, tills hjärtat brast i tusen bitar mot slutet. Den fick mig att både skratta och gråta. Åh, alla de där tårarna... När jag väl kom in i den så kunde jag inte släppa taget. Trots att boken var en stor hjärtekrossare så har jag på sistone funderat på att läsa den pånytt. 
 
We Were Liars av E. Lockhart. Den här boken har jag ägt länge, och hört mycket gott om. Däremot tyckte jag inte riktigt alls om den. Den var väldigt långtråkig och det hände inte riktigt någonting förrän de sista sidorna då sanningen kom fram. Hade kanske också för höga förväntningar på denna. 
 
 
// ENG: I decided in the beginning of last year that I would try to read 15 books, but I only got to 10. It could have been worse, but it could definitely have been better, too. The reason I even got to 10 books at all was because I listened to a lot of audiobooks. I got through quite a few non-fiction books this year, which I would say is mostly because I prefer to actually read fiction books, so, when I listened to audiobooks I naturally chose other types of books. 
 
The one's I listened to:
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda by Becky Albertalli. I read most of this book, but decided to listen to the end so I would finish it before I went to see the movie. Maybe my expectations were too high, but I didn't absolutely love it. It was a cute and a pretty basic teenage love story. Gave it 3,8/5 stars on Goodreads but now I would maybe only give it a 3. 
 
Jere by Aki Linnanahde. A book about the ice hockey player Jere Karalahti's life with drugs and alcohol. It was pretty boring and repetitive, but I finished it anyway. 
 
Veitola by Maria Veitola. I really liked listening to this as the author herself read it. I also liked it enough to actually want the physical copy on my bookshelf. 
 
Antti Tapani by Antti Aro, Anton Vanha-Majamaa och Antti Tuisku. I'm a big fan of Antti Tuisku, but this book was a huge disappointment. It could have been great, but I didn't like how it was written just as a really long interview.
 
Becoming by Michelle Obama. I didn't really know what to expect from this, but I was pleasantly surprised. I thought it was really interesting and fun to know a little more about Michelle Obama, what her childhood was like, what her life was before and after she met her husband, what it was like to be the First Lady, to live in the White House, and what life has been like after moving out of the White House. I highly recommend. I also really liked listening to it as Michelle herself read it. 
 
Det osynliga barnet (eng. The Invisible Child) by Tove Jansson. I was supposed to read this one, but I never got around to doing it so I decided to listen to it. Although I'm a big Moomin fan I've actually not read any of the books before, but that's definitely going to change now. 
 
Omgiven av idioter (eng. Surrounded by Idiots) by Thomas Erikson. I don't think anyone in the Nordic countries has missed this book about human behaviour and how to understand how and why people act like they do. (I'm actually really surprised to find out it's being released in English later this year, I was sure it has been out already for years!) As I'm really interested in psychology I thought this seemed interesting, and it has also gotten a lot of positive feedback. Unfortunately it didn't work for me. But people who are interested in the topic, but don't really know anything about it, might really like it and I even recommend giving it a chance. 
 
The one's I read:
Talking as Fast as I Can by Lauren Graham. I liked this quite a bit, especially the parts about Gilmore Girls, which is one of my favourite tv-shows. I highly recommend if you're a fan of Lauren Graham. 
 
They Both Die at the End by Adam Silvera. I think this was my favourite book this year. It made me have a warm feeling in my heart, until the ending when my heart was crushed into millions of pieces. It made me both laugh and cry. Oh, all those tears... I couldn't stop reading once I actually got into it. I've even been thinking about rereading it soon. 
 
We Were Liars av E. Lockhart. Oh, this book. I had high expectations since I had heard a lot of good about it, but I just didn't feel it. It was boring and nothing happened until the last few chapters when the truth was told. Very disappointment. 

LUSH'S TAILORED ADVENT CALENDAR 2018⎪doors 19-24 + Overall thoughts about it?

04.57 pm / beauty & nail art

In English below. 
 
Dags för de sex sista luckorna i LUSH kalendern. Här kom endast en tester, och resten var produkter i full storlek. Testern jag fick var fotkrämen Pink Peppermint - pink till färgen och doftar till pepparmint. Ska lugna och mjukgöra fötterna. Dessutom fick jag Plum Rain duschgél som innehåller plommonjuice och mandarinolja, och Mask of Magnaminty som är en djuprengörande kropps- och ansiktsmask. Det var också den enda produkten jag hade skrivit att jag önskar få. 
 
 
Fick också Damaged som är en het oljeinpackning, och denna ska bli väldigt intressant och rolig att testa. I sista luckan fick jag en Twilight kroppsspray som har en doft av lavendel. Doftar väldigt gott. 
 
 
Dessutom fick jag min första "naked produkt"! Once Upon A Time, en bodylotion. Kommer alltså utan förpackning och är därmed i fast form. 
 
Så, vad tyckte jag om kalendern? En otroligt bra idé, då man får produkter som passar en själv och man kan dessutom önska vad man vill ha och vad man inte vill ha. Risken för onödiga produkter är alltså mindre, än i en färdig kalender där alla får samma. Vad jag alltså menar är, att man inte t.ex. får badbomber om man nämner att man inte vill ha sådana, eller om man säger att man har torr hud så får man inte produkter menat för fet hud. 
 
Jag hade i samband med beställningen skrivit att jag gillar citrus- och mintdofter, är i synnerhet intresserad av att prova någon shampoo för fett hår och att jag gärna tar emot ansiktsmasker. Jag beskrev också min hudtyp, att jag har otroligt torra händer nu på vintern, och önskade mig Mask of Magnaminty och produkter jag inte var intresserad av var badbomber. Allt jag skrev togs i beaktande. Jag fick shampoo, ansiktsmasken jag önskade, handkräm, läppbalsam. Nästan allting doftade av citrus eller mint och jag fick ingen badbomb. Det kom produkter utav alla sorter vilket var jätte bra, och jag fick också produkter jag hade behov av eller intresse att prova, men som jag inte förstod att önska. Slutliga priset för innehållet var ganska högt över det jag betalade, så det var definitivt värt pengarna. Ska bli roligt att ordentligt prova alla produkter jag fick, hitta nya favoriter och kanske också produkter jag inte alls gillar. 
 
// The last six doors in the LUSH advent calendar. In these doors I got a sample of the Pink Peppermint footlotion, a package free Once Upon a Time bodylotion, Plum Rain shower gel, Mask of Magnaminty face and body mask, Damaged hot oil hairtreatment and lastly, the Twilight body spray. 
 
So, what did I think of the tailored advent calender? I think it's such a good idea, since you get products that actually fit you, and you can wish for products or mention what you don't want. This means a smaller risk of unnecessary products you won't use. I had wished for products that smell of citrus and mint, face masks, shampoo for oily hair and I described what kind of skin I have. I wish for Mask of Magnaminty and I didn't want bath bombs. The calendar contained exactly these products, so it really was a calendar just for me. What I especially liked about this was that I got products of all kinds, and I even got products I didn't understand to wish for, but still want to try or need. The price of all these products is well over what I actually paid, so it was definitely worth the money. I'm very excited to properly try out all these products and hopefully find some new favourites and maybe some I don't like at all.