homemade crisp bread | recipe
10.00 am / food
Based on the results from my survey, and after a lot of thinking, I've decided to start writing my blog in Swedish again. But don't worry! All posts will be in both Swedish and English, and longer posts will have a link to an English post, to avoid posts getting very long. This way both my Swedish and English speaking readers will be able to continue reading my blog. If you still want to answer my survey, click here.
Jag har aldrig varit ett speciellt stort fan av knäckebröd, men under de senaste åren har jag totalt fallit för fröknäcke. Det passar till vad som helst, men själv tycker jag bäst om det vid sidan av någon god, varm soppa. Tänkte nu dela ett recept som jag själv alltid använder då jag lagar detta knäckebröd! Så gott, och så lätt att laga.
/ I thought I would share a recipe I always use when making homemade crisp bread. I've never been a big fan of crisp bread, until a few years ago when I first tasted this one made with a bunch of seeds. It goes with anything, but I especially love it with some hot soup. This bread is so good, and so easy to make too!
WHAT YOU NEED
2 dl majsmjöl / cornmeal
¾ dl solrosfrön / sunflower seeds
½ dl linfrön / flax seeds
½ dl sesamfrön / sesam seeds
½ dl pumpafrön / pumpkin seeds
2½ dl kokat vatten / boiled water
½ olja / oil
salt
150 grader i varmluftsugn, ca. 50-60 minuter. / Convection oven 150 degrees, for about 50-60 minutes.
HOW TO DO IT Det enda du behöver göra är att blanda alla ingredienser i en skål. Först mjölet och fröna, sedan vattnet då det börjat koka, och oljan. Själv använder jag alltid olivolja, men någon annan olja funkar säkert lika bra.
/ The only thing you need to do is to mix all the ingredients in a bowl. First the cornmeal and all the seeds, then add the boiled water and the oil. I always use olive oil, but any other oil probably works too.
Då du blandat ingredienserna till en smet, bred ut den på en bakplåt så att tjockleken är ungefär densamma över hela plåten. Lägg på salt innan du sätter den i ugnen.
/ When you've mixed all the ingredients into a batter, spread it on a baking tray, so the thickness is about the same all over. Add some salt before putting in the oven.
Om ca. en timme är knäckebrödet klart att ätas. Ibland tar det endast 50 minuter, ibland går det över en timme. Då det blivit hårt och fått en fin brun färg är det dags att ta ut från ugnen.
Receptet är också lätt att ändra på om du så vill! Lägg mindre av ett visst frö, mer av ett annat, eller mer av mjölet. Du kan också lägga till något annat frö, jag brukar ibland t.ex. sätta några matskedar chiafrön i!
/ In about an hour the crisp bread is ready to eat. Sometimes it's done already in 50 minutes, sometimes it takes a bit over an hour. The bread is done when it has hardened and has a beautiful brown colour.
The recipe is also easy to change, if you feel like you want to do that! Add less of a specific seed, more of another, or more of the cornmeal. You can also add some other seed, I sometimes add a few tablespoons of chiaseeds!